Back to News

Welke trends spelen op vlak van koel- en verwarmingssystemen?

31.05.2017

verwarming trends 2017

Naarmate dat de technologie stappen voorwaarts zet, verandert ook het landschap voor koel- en verwarmingssystemen. Nieuwe mogelijkheden doen de markt evolueren en brengen continu nieuwe trends. Kostenefficiëntie en milieuvriendelijkheid spannen al een tijdje de kroon, maar welke specifieke trends spelen momenteel nog mee?

1. De verkoop van warmtepompen stijgt

Het aantal installaties met warmtepompen zit in de lift en de verkoop stijgt zienderogen. Het is een milieuvriendelijke oplossing, die zichzelf over afzienbare termijn terugbetaalt. Bovendien zijn warmtepompen compatibel met lage-temperatuursystemen, zodat het energie- en kostenefficiënte plaatje nog meer in de verf wordt gezet.

 

2. De nodige vermogens dalen

Huizen zijn steeds beter geïsoleerd. Het gemiddeld energieverbruik daalt en dus ook de energiefacturen. Beter geïsoleerde woningen hebben minder verwarmings- of koelvermogen nodig, maar ze vergen wel reactievere systemen die sneller kunnen inspelen op temperatuurschommelingen.

 

3. De vraag naar koeling stijgt

Verwarming hebben we altijd al gekend, maar het is niet lang geleden dat het gemiddelde gezin hoogstens een ventilatortje op zolder had staan voor wanneer het in de zomer eens echt bakken was binnenshuis. Koelingssystemen hebben de voorbije jaren steeds meer aan populariteit gewonnen, en er wordt dan ook intensief gezocht naar oplossingen om deze systemen zo energiezuinig mogelijk te laten werken.
 

4. Opmars van omkeerbare systemen

Om verwarming en koeling zo kostenefficiënt mogelijk te houden, kijken steeds meer architecten, aannemers en gezinnen naar omkeerbare systemen die zowel kunnen verwarmen als koelen. Vloerverwarming en -koeling en klimaatplafonds zijn dan ook veel eenvoudiger om te integreren in het design van een woning.

 

5. Lage-temperatuursystemen zijn in trek

Steeds meer gezinnen kiezen voor lage-temperatuursystemen. Oplossingen als vloerverwarming en -koeling en klimaatplafonds zijn uiterst efficiënt omdat ze de energie die ze afgeven, kunnen spreiden over een grotere oppervlakte binnen de ruimte. Hierdoor hebben ze minder vermogen nodig dan bijvoorbeeld een compacte radiator. Ze garanderen bovendien een meer gelijkmatige temperatuurverdeling en zijn naadloos te integreren in het interieur. Dé oplossing bij uitstek op de renovatiemarkt.