Back to News

R553FKDB, voorgemonteerd verdeler met geïntegreerde dynamische debietregeling

03.03.2021

Efficiëntie, betrouwbaarheid, comfort, maximale prestaties in uw vloerverwarmingsinstallaties!

Principe :
De R553FKDB-verdeler zorgt ervoor dat het initiele debiet in de verschillende hydraulische kringen van de installatie constant blijft, ongeacht de bedrijfsomstandigheden van de andere kringen.

Belangrijkste voordelen:

  • Volledig en nauwkeurig beheer (voorregulering, continue regeling)
  • Evenwichtige stroom op individuele kringen (beter comfort)
  • Eenvoudige en onmiddellijke kringkalibratie
  • Energiebesparing tot 25% in vergelijking met een systeem zonder dynamische debietregeling

Meer informatie:

Dankzij de precisie van de debietinstelling met zijn debietmeters met directe aflezing van 20 tot 250L en een regelbereik van de verschildruk van 20 tot 150KPa, handhaaft het R553FKDB-verdeler het initiële debiet in de verschillende hydraulische kringen van de installatie, ongeacht de bedrijfsomstandigheden van de andere kringen.

Waarom een​​ verdeler met geïntegreerde dynamisch debietregeling gebruiken?

Omdat een ongebalanceerd systeem gewoon een inefficiënt systeem is!

Verdelers uit de serie DB (Dynamic Balancing) worden toegepast in vloerverwarmings- en -koelsystemen.

Een systeem dat is uitgerust met verdelers uit de DB-serie kan een stroom handhaven die altijd in evenwicht is voor alle kringen van de installatie. Ze zijn namelijk uitgerust met een geïntegreerde cartridge die het debiet regelt en beperkt tot vooraf gedefinieerde waarden. Dit betekent dat het de levering van de juiste waarde van thermische energie in elke zone van het gebouw garandeert, met de daaruit voortvloeiende voordelen op het gebied van energie-efficiëntie en comfort.

Gepatenteerde cartridge met gecontroleerd vervormingsbalansmembraan

1. Indicatorring
2. Bedieningspindel
3. Klep
4. Huls
5. Regelmembraan met gecontroleerde vervorming

Als, tijdens de werking van het systeem, het debiet de neiging heeft toe te nemen als gevolg van het sluiten van andere kringen in het systeem, zal het membraan van het binnenwerk de doorstroomopening verkleinen zodat de stroom automatisch wordt beperkt tot de vooraf ingestelde waarde. Omgekeerd, als de stroom de neiging heeft om onder de vooraf ingestelde waarde te dalen, zal het membraan van het binnenwerk de doorstroomopening vergroten en zal de stroom weer toenemen tot de vooraf ingestelde waarde.

 

Deellast met en zonder debietregeling

Stralingssysteem met R553FK-verdeler zonder dynamische debietregeling

 

 

Stralingssysteem met R553FK-verdeler MET dynamische debietregeling

Flow voorinstelling

De R553FKDB-verdelers houden het debiet constant in de verschillende hydraulische kringen van het systeem, binnen een bereik van minimale en maximale differentiële druk, ongeacht de bedrijfsomstandigheden van de andere kringen.

 

Aanpassing van de installatiecircuits in 3 stappen:

  • Aanvoerverdeler

R553FKDB-verdelers zijn verkrijgbaar in 2 versies, met zeer verschillende kenmerken

 Stappen voor het afstellen van debietmeters

  • Terugvoerverdeler : stroomvoorinstelling

De voorinstelling van het debiet van de verschillende kringen op de terugvoerverdelers kan worden uitgevoerd met behulp van de instelsleutel R73PY010 (meegeleverd in de verpakking) tussen positie 1 en 6, aangeduid op de indicatorring van het binnenwerk.

Ga als volgt te werk om het debiet van de verschillende circuits in te stellen:

 

1) aan de hand van het inregeldiagramma of van de inregeltabel de positie van het binnenwerk bepalen die overeenkomt met het gewenste debiet;
2) het handwiel van het binnenwerk verwijderen met een schroevendraaier en de instelsleutel op het binnenwerk plaatsen;
3) de instelsleutel draaien tot de gewenste positie in de opening van de instelsleutel wordt aangegeven;
4) de instelsleutel wegnemen en het handwiel of een elektro-afsluitelement monteren.

  • Terugvoerverdeler : installatie van elektro-afsluitelementen (OPTIONEEL)

Door de normaal gesloten elektro-afsluitelementen (R473, R473M) te installeren op de terugvoerverdeler wordt het mogelijk om, in combinatie met kamerthermostaten, de kamertemperatuur te regelen overeenkomstig de ingestelde waarde op de kamerthermostaat.

De elektro-afsluitelementen moeten worden geïnstalleerd na de voorinstelling van het gewenste debiet op het binnenwerk.

Omdat het gewenste ontwerpdebiet direct op de indicatorring kan worden ingesteld, zijn ingewikkelde berekeningen voor drukval en uitbalancering niet langer nodig; Bovendien verloopt de inbedrijfstelling veel sneller. Deze kenmerken zijn erg belangrijk in nieuwe systemen, en nog belangrijker bij renovaties, waar veel parameters vaak niet bekend zijn bij de installateur of gebruiker.